pühapäev, 31. jaanuar 2010

Porgandi-kõrvitsakook

Muskaatkõrvitsa viilu riivisin ja hautasin väheses vees pehmeks, suurema osa kõrvitsast ilma vedelikuta kasutasin ära, veidi jäi järgmise hommiku pudru sisse ka.
4-5 porgandit riivisin, jätsin värskeks
u. 125 g võid soojendasin pehmeks, mitte päris vedelaks
1,5 dl rafineerimata suhkrut vahustasin kahvliga või hulka
2 muna vahustasin ühekaupa või hulka.

Segasin kõrvitsa ja porgandi või-munaseguga.

Eraldi segasin kokku
7,5 dl jämedat odrajahu
näpuotsatäie soola
0,5 dl rafineerimata suhkrut
tagasihoidliku heldusega (vast oli 0,5 tl) kardemoni
väikse peotäie kuldseid linaseemneid
väikse peotäie seesamiseemneid
peotäie kreeka pähkleid, purustasin peenemaks
peotäie ingverisukaadi, tükeldasin väiksemaks

Segasin kausside sisud kokku ja tõstsin lusikaga palmirasvaga määritud sügavasse vormi. Küpsetasin 190 C juures üle tunni kuni pealt oli kuldne ja krõbe ja tikk kuivaks jäi. Superhea kook sai:) Üleeile küpsetasin, enamus sai samal päeval otsa, viimase tüki sõin praegu ära ja selgus, et ajaga läks veel paremaks. Hoidsin laual klaaskausi all.

Paar päeva varem tegin porgandikooki ilma kõrvitsata põhimõtteliselt samamoodi speltajahust, ainult võid oli vähem, natuke hapukoort oli ka ja see ei olnud nii väga hea, kuigi ka päris hea. Piisav kogus võid on ikka väga oluline.

Kõrvitsaputru tegin eile hommikul nii, et panin hautatud kõrvitsa koos natukese lisaveega uuesti hauduma, lisasin sellele 1 tera vürtsi, 2 tera nelki, heldelt kaneeli, natuke tagasihoidlikumalt kardemoni ja näpuotsatäie jämedat meresoola. Lasin veidi haududa, lisasin kaerahelbed ja lasin veel haududa. Peale panin banaani ja vahtrasiirupit:) Väga hea oli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar