pühapäev, 6. veebruar 2011

Elu käsiraamat

Olen palju kordi mõelnud, et võiks olla selline elu käsiraamat või kasutusjuhend, kust saaks vajadusel lugeda, kuidas seda ja toda teha. See oleks igal inimesel isiklik, sest inimesed on ju erinevad. Raamatust saaks siis vaadata, kuidas oma eeldusi tugevdada ja mis nad üldse on ja kuidas mingite olukordadega toime tulla jms. Ma saan aru küll, et kui tegelikult selline raamat igaühel kaasas oleks, siis oleks elu väga igav. Aga vahel ikka tahaks.

Tegelikult on kõik see info olemas ja kättesaadav,seda on vaja ainult tähele panna. Selle on võimalik ise kokku panna ja avastusrõõm ja õppimised jäävad ka alles:)

Hakkasin mõni aasta tagasi kirja panema küsimusi, mis parajasti olulised tundusid ja vastuseid neile. Suur osa neist ongi olnud juhendilaadne info, millele toetudes on hiljem lihtsam hakkama saada. Juba läbi mõtlemisest ja kirja panemisest on kasu, kui ka hiljem enam ei loe. Aga lugeda on ka tore ja inspireeriv. Praeguseks on neid materjale päris palju kogunenud. Neist endale mõeldud märkmetest ja kirjavahetustest teistega on välja kasvanud kõik artiklid, suuremad tekstid, koduõppe ja küla asja ajamised, kursus.

Mõned teemad on kordunud ja erinevates kohtades laiali. Rääkimata lahtistest lehtedest, mis otseselt kuhugi vahele pole saanud. Lisaks on palju materjali elektroonselt erinevates kohtades salvestatud.Vahel juba häirib, et ei leia vajalikku kohta kohe üles ja ei mäleta, kus see on. Tahaks, et oleks ilusti koos kõik ja süsteemselt korrastatud.

Täna sattusin sellisele toredale lehele: http://celestinechua.com/blog/create-your-life-handbook/
See on just see, mida mul vaja oli:)

Luua ise endale oma isiklik Elu käsiraamat. See võib sisaldada õpetlikke tsitaate, oma mõtteteri ja tähelepanekuid, unistusi, plaane, juhiseid millegi tegemiseks, mille oled just ära õppinud, alati poolehoidu leidnud läbiproovitud retsepte, üldist korduvate ostude nimekirja, kalendrit… See võib sisaldada ka vastuseid kõigile kerkivatele küsimustele. Samuti võib see sisaldada peatükke nagu „Minu kasutamise juhend“ (et teaksid ise, kuidas enda eest hoolitseda ja saaksid seda ka teistele õpetada ja ei õõnestaks ise oma püüdlusi ebasobivate pisivalikutega) ja lähedaste inimeste eest hoolitsemise juhendeid – mis neile eriti meeldib ja millest oleks parem hoiduda. Elu käsiraamatut võib ka kaunistada joonistuste, kuivatatud taimede, mustritega… Seda ei tohiks kiiruga valmis teha ja lõplikuna võtta, vaid selle koostamine peaks olema eluaegne protsess (või vähemalt pikaajaline, kui hiljem elu raamatusse panemine enam oluline ei tundu). Raamatusse peaks jääma ruumi hilisemateks parandusteks ja kommentaarideks, sest arusaam mõnedest elu aspektidest võib aja jooksul muutuda ja võib teada saada asju, mida enne ei teadnud. Seepärast oleks kasulik selline vorm, mis võimaldab lehti vahele panna ja ümber tõsta. Sinna võiks saada vahele lisada materjali, mida oled kusagil mujal kirjutanud, kui käsiraamatut kaasas polnud. Mingil hetkel muutub see ilmselt nii mahukaks, et kõike kaasas kanda pole mõtet. Raamat võiks olla ka järeltulijate jaoks kasutatav:)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar