reede, 5. veebruar 2010

Seemneleib ja kreemjas risoto

A käest saadud põhiretsepti kohandusega katsetasin teist korda kuuma vee ja küpsetuspulbriga leiba. Päris hea tuli juba:)

Panin:
2,5 dl rukkijahu
2,5 dl odrajahu
2,5 dl kaerajahu
1 tl soola
4 tl küpsetuspulbrit
1 dl rafineerimata suhkrut
1 dl seesamiseemneid
1 dl kuldseid linaseemneid
1 dl kõrvitsaseemneid
2 dl väikseid heledaid rosinaid
3 dl keefiri
1,5 dl kuuma vett
palmirasva vormi jaoks

Segasin jahud soola, suhkru ja küpsetuspulbriga ja seemned-rosinad eraldi. Segasin jahusegu hulka kõigepealt keefiri, seejärel natukesehaaval vee ja lõpuks seemned-rosinad. Panin taigna sügavasse palmirasvaga määritud ümmargusse vormi. Ahju lasin kõigepealt soojeneda 200 C peale ja kooki sisse pannes vähendasin 190 C-ni. Küpses 1,5 tundi kuni oli ilus kuldne. Soojalt süües tundus, et oleks võinud kauem küpseda ja midagi oleks nagu puudu aga tegelikult oli kõige parem teisel päeval peale külmkapis hoidmist. Üsna tõhus leib sai, üks viil avokaadoga on kerge eine eest.


Risotosid olen saanud igasuguseid, nii täiesti kuivi kui suussulavaid. Eile tegin sellist, mis tuli väga hea:)
Viilutasin 8 shampinjoni ja panin õliga pannile hauduma.
Tükeldasin pool suurt suvikõrvitsat ja lisasin seentele, mis olid mõned minutid juba kergelt haudunud. Lasin veel mõne minuti haududa.
Valasin peale u. 400 g risottoriisi (väike valge ümarateraline), segasin läbi ja lasin sageli segades kuumeneda mõne minuti.
Tõstsin segu kastrulisse, segasin hulka 1 tüümiani-basiiliku kuubiku.
Valasin natukese haaval peale kuuma vett nii, et lasin igal sortsul eraldi sisse imenduda. Sageli on vaja segada, sest vesi kipub riisi peale kogunema ja alt jääb siis kuiv riis põhja külge. Kokku vast haudus 20 minutit tasakesi ilma kaaneta. Selle aja peale hakkas suvikõrvits esimesi lagunemise märke ilmutama. Osa risotot tõstsin varem kõrvale, et riis jääks al dente nagu sooviti. Lõpuks panin kaane peale ja lasin mõne minuti seista. Taldrikus sisse segamiseks sobis väga hästi pehme juust. See oli väga rammus kombinatsioon. Seesamiõliga oli ka hea, veidi kergem.

Varem olen päris täisterariisiga ka teinud. Seda on vaja enne pool tundi samamoodi vähehaaval vett lisades hautada ja siis koos köögiviljadega veel pool tundi aga nii kreemjaks ikka ei jää kui risottoriisiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar