teisipäev, 20. oktoober 2009

Labrit!

Kuigi ma tavaliselt ei ole raadiokuulaja, tekib maal üksi olles vahel tahtmine helitausta omada. Kuna ma tavaliselt raadiot ei kuula ja ei ole harjunud tänapäevase popmuusikaga, kujuneb raadiokuulamisest sageli pidev lainepikkuste vahetamine, et äkki ikka kusagilt midagi kuulatavat tuleb. Nii sattusin ükspäev raadiokanalile, mis kandis nimetust Latvijas Radio TV:)Jäin sinna pidama kogu viimati maal oldud ajaks. Esimene päev veetsin terve hommikupooliku selle seltsis. Kõlasid ainult lätikeelsed laulud, kõik väga sulnid ja mahedad. Põhimõtteliselt oleks nagu Eesti estraadikontserti kuulanud, ainult läti keeles. Sekka natuke tänapäevasema olemisega laule ka. Laulude vahele hõiskas ergas meeshääl Labrit! Labrit! ja paistis, et tegemist on soovisaatekujulise hommikuprogrammiga. Uudised olid lühidad, kõrva hakkasid sõnad kontsert, konverents, teater, kunst, partner, informeerima, Moldova, onkoloogia patsiendid ja diagnoosita patsiendid. Korra mainiti ka Tartu Ülikooli. Kella 15 paiku läksin koeraga jalutama ja 17 kandis uuesti raadiot käima pannes tabas mind väike ehmatus - Läti raadio kohale oleks nagu kolinud Saksa raadio. Terve õhtupoolik lasti ainult saksa ślaagreid. Kohati tabasin küll mõne läti keelse sõna ja Eestiski tuntud kaubandusasutuse reklaami. Mõne laulu puhul oli raske aru saada, kas sõnad on saksa või läti või hoopis soome keeles aga muusikaliselt oli igal juhul tegemist saksa ślaagriga. Mõtlesin, et kuulan vahelduseks mõnda Eesti raadiot ka. Ai! Ma ei hakka ütlema, milline Eesti raadiokanal asub mainitud Läti raadio kõrval aga kontrast oli küll väga karm. Ega teised Eesti kanalidki oluliselt paremad olnud. Olles päev aega ainult mahedat dush-dushi (sõnaraamatust ei leidnudki, mida see tähendada võiks ja kuidas seda tegelikult kirjutatakse aga kõlas hästi pehmelt) kuulanud, kõlas see inglise keelne müra küll väga halvasti. Leppisin siis õhtupoolikul läti keelse saksa ślaagriga. Mingil järgneval päeval leidsid mõned Eesti kanalid siiski natuke lepitust ja olid lühiajaliselt kuulatavad.
Oli vist Läti raadio esimene hommikupoolik see, kui tuli tahtmine tantsida. Võtsin siis koera seltsiks aga ta ei paistnud eriti aru saavat, mis toimub, seisis arusaamatu pilguga tagumistel jalgadel ja lasin ta vaesekese lahti. Aga mõne hetke pärast, kui uuesti liikuma hakkasin, hüppas ta üles ja tahtis ka tantsida:) Üldse on ta üliseltskondlik ja tahab kõiges osaleda.
Teisel päeval mainitud raadio seltsis suutsin juba ära tunda ilmselt hetke hitte, mida korduvalt lasti. Populaarsemad teemad paistsid olevat Daugava, Sigulda, sügis (rudens, mis kõlas nagu Rubens ja alles Tartus letonika.lv sõnaraamatu abil leidsin, et Rubensil ikka ei ole ilmselt läti keeles tähendust ja tegemist pidi olema rudensiga) ja mitmest laulust käis erineval moel läbi see teadmata kirjutusviisiga dush.

Aitab küll praegu.

1 kommentaar: