neljapäev, 18. märts 2010

Leib

Täna tegin esimest korda pärmiga rukkileiba. Päris hea tuli:)
Aluseks võtsin
http://nammy.pbworks.com/Koduse-rukkileiva-valmistamise-%C3%B5petus
teise variandi.

Tegin nii:
7 dl rukkijahu
2 tl soola
2 tl kuivpärmi
väike peotäis melassisuhkrut
4 dl sooja vett
peotäis pestud tumedaid rosinaid
peotäis päevalilleseemneid
peotäis seesamiseemneid
peotäis kuldseid linaseemneid
2 tl õli

Segasin kuivained omavahel ja sõtkusin natukese haaval juurde vee. Kui oli juba hästi sõtkutud, sõtkusin hulka seemned-rosinad ja õli. Määrisin vormi õliga ja vooderdasin küpsetuspaberiga. Silusin ja masseerisin taigna ühtlaseks pätsiks, panin vormi ja tegin kerkimise augud sisse. Lasin 25 C juures kerkida u. 1,5h. Päris kahekordseks ei kerkinud aga peaaegu. Siis soojendasin ahju 250 C peale ja küpsetasin 10 minutit. Plaanis oli 20 aga paber hakkas äärtest kärssama. Madaldasin kuumuse 200 C peale ja küpsetasin veel umbes 40 minutit. Tikk jäi kuivaks. Võtsin leiva ahjust välja, pritsisin peale külma vett ja lasin rätiku all umbes 4 tundi jahtuda. Selleks ajaks oli leib veel soe. Siis läksin sellega külla. Maitses hästi:)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar