neljapäev, 9. detsember 2010

Maaelu ekstreemsused

Viimane kord maalt ära olles oli maja umbes nädala üksi. Olin külmkapi välja lülitanud, sest see ei pidavat taluma toatemperatuuri alla +15 C ja vee kinni keeranud, et torud ei külmuks. Varasematel kordadel maale naastes oli vaja olnud kütta kaks ahjutäit puid järjest, et ahi korralikult soojaks läheks ja siis veel hommikul, et tuba soe püsiks, seejärel püsis soe järgmise hommikuni.

Seekord maale jõudes tundus tuppa astudes, et sees on sama külm kui väljas, ainult ilma tuuleta. Kahtlen siiski, kas seal miinuskraade oli, sest raamatud ja kuivained paistsid korras. Panin kohe ahju küdema. Esimese ahjutäie põlemise lõppedes oli ahi väljastpoolt täiesti külm nagu poleks üldse köetud. Kütsin kolm ahjutäit järjest. Omanikud olid öelnud, et kui nemad seal elades peale ära olemist tagasi tulid, siis kõigepealt panid puhuri tööle ja tegid gaasipliidil süüa, mis juba soojendas tuba. Minul puhur kriiksus nagu oleks hiir vahel ja kuigi tegelikult ei olnud (kontrollisin), lülitasin ta ikka välja, et kõrvu säästa. Gaasipliit ei toiminud. Alguses oli raskusi ballooni kraani keeramisega ja siis tuli väga hädine leegike, mida pidasin paremaks ka kinni keerata igaks juhuks. Veekraan ei liikunud üldse kuhugi poole. Oliiviõli oli kõvaks hangunud ja kotist pehmena välja võetud või kivistus laua peal üsna kiirelt.

Aga pole halba ilma heata:) Kartsin, et äkki on väljatõmmatud külmkapp põranda üle ujutanud, sügavkülmas olnud ligi 10 kg kõrvitsat hukas ja külmkappi ununenud seemned läbi ligunenud aga kõik oli kuiv ja kõrvitsad ilusti jääs. Ma väga lootsin, et kõrvits ei lähe nädalaga hukka ja oligi kõik korras:) Ja raadio mängis ilusti. Ja oh seda imet, hiired ei olnud mitte midagi laiali puistanud.
Külmkappi sisse lülitama esimesel päeval ei hakanudki, sest sobivat C niikuinii polnud.

Õnneks oli mul kaasas valmistoitu, mida ahjuukse juures tule paistel soojendasin. Ja kütmist lõpetades tegin ahjus kooki. Terve õhtupooliku veetsin ahjuukse juures istudes. Õhtul oli juba puhur ka ilma kriginata nõus töötama. Joogiks tõin ukse kõrvalt lund. Leivajuuretist õhtul hakkama ei pannud, sest selleks oleks sooja vett vaja olnud.

Teisel hommikul küdes ahi ilusti ühe täiega, kuid lõuna ajal oli ikka puhurit ka veel vaja. Lõuna ajal sai gaasipliidiga süüa teha ja kraanivett kasutada. Õhtuse kütmise järel sai juba ilma kampsunita olla ja kolisin magamisaseme ahjust eemale. Magasin kõigest kahe tekiga esimese öö kolme + kampsuni ja salli asemel.

Kuna puud olid väga otsakorral, püüdsin uusi tellida ja lootsin, et tuuakse paari päevaga kohale nii, et jõuan nad veel paari päevaga kuuri ka laduda enne linna minekut. Eelmine kord toodi juba järgmisel päeval peale helistamist. Aga puudemüüja ei võtnud korduval helistamisel telefoni vastu ja teistel numbritel oli juba eelmine kord teatatud, et neil ei ole enam. Otsustasin siis linna tagasi tulla ja järgmine kord minemisele järgnevaks päevaks puud ette tellida. Mõtlesin, et küpsetan hommikul leiva ära ja hääletan linna. Enne saan ehk naabritel ka korraks külas käia. Aga leib küpses seekord kuidagi väga kaua. Pärast selgus, et naaber läheb ka linna ja sain autoga:)

Mis ma nüüd õppinud olen?
1. Maja ehitades või taastades on vaja enne või sissekolimisel alustada terve maja soojustamisest nii, et külmadest ruumidest külm sisse ei tule. Või eraldada elamisosa kindlalt ehitusjärgus osast.
2. Kombineeritud küte on vaja tekitada, selline, mis ära olles ka majas normaalset temperatuuri hoiab.

3 kommentaari:

  1. Tulemas on Teeme ära ja minu arvamus sellest on selline:Talgute tegelik
    mõte seisneb selles,et noor pere saaks omale kodu ilma pangalaenuta.

    Talgud ei tähenda vaid koristustöid !!!
    Talgute peamine mõte seisneb selles,et talgute abil saab
    kodupangalaenuta...
    Juba vanast ajast saati on talguid peetud majade ehitamiseks.
    Külarahvas tuli kokku ja ehitas noorele perele talu.

    Just nimelt talgute mõte seisneb selles,et noor pere saaks omale kodu
    ilma pangalaenuta.
    Näiteks,talgute abil ehitatakse savi või põhumaju,nonde
    ehitusmaterjalidele kulub vaid 1000 eurot.

    Kuidas ehitada ilma pangalaenuta?
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2011/03/kuidas-ehitada-ilma-
    pangalaenuta.html

    Plussenergia maja hind ligikaudu 30 000 krooni
    Plussenergia maja hind ligikaudu 30 000 krooni(kolmkümmend tuhat
    krooni)
    Mida tähendab plussenergia maja?
    Plussenergia maja tähendab, et omanik võib hoone poolt toodetud energia
    ülejäägi energiavõrku tagasi müüa, ehk hoone ekspluateerimise käigus
    tekib kulu asemel tulu-maakeeli,küte ja elekter on
    tasuta...http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/plussenergia-maja-
    hind-ligikaudu-30-000_31.html

    Kuidas saab kõige odavamalt plussenenergia maja ja kõige tervislikuma
    maja?
    Kõikse odavamalt ökomaja-plussenergia maja saab siis kui:
    1.Ehitada põhumaja
    2.ja sellele paigaldada ise ehitatud elektrituuliku
    3.ja ise ehitatud päikesepaneelid
    4.ja ise ehitatud maasoojuspumba:
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/kuidas-saab-koige-
    odavamalt_31.html

    Recycled Houses

    http://www.youtube.com/watch?v=a9JkPk0CIo4&feature=related

    VastaKustuta