pühapäev, 27. detsember 2009

Seesamiseemne- ja mustikaküpsised

Tahtsin teha seesamiküpsiseid ja mustikaküpsiseid ja ehk neid lausa ühendada.
Väga üldises plaanis võtsin aluseks sellised retseptid (linkimine millegipärast ei õnnestu aga pealkirjaotsinguga leiab ka).

seesamiküpsised
http://teresake.blogspot.com/2009/06/seesamikupsised.html

jõhvikaküpsised
http://www.perenaine.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=96:valge-okolaadi-johvika-kuepsised&catid=23:kuepsised&Itemid=6

Tegin nii:
1,5 dl odrajahu
1,5 dl jämedaid röstitud kaerahelbeid
1,5 dl kaerajahu
1 mitte päris täis tl soola
60 ml rafineerimata suhkrut
u. 60 ml melassisuhkrut
1 pk (18 g) konservandi- ja fosfaadivaba küpsetuspulbrit

Segasin, näppisin melassi jahude hulka.

u. 90 g võid, pehmendasin pliidil
30 ml rafineerimata suhkrut, segasin võiga
2 muna, segasin ühekaupa või hulka

Segasin või-munavahu kuivainete hulka. Panin ahju soojenema 180 C.

Jagasin taigna enamvähem võrdselt kolmeks osaks.
Kahe esimese osa vahel jagasin 1 dl seesamiseemneid ja kahe teise osa vahel 1 dl kuivatatud mustikaid. Keskmisesse ossa sai nii mustikaid kui seemneid, kumbagi umbes 0,5 dl. Ainult mutikatega osale segasin hulka veel 1 väikese paki vaniljepudingut, mis mõeldud o,5 l piima jaoks.

Määrisin plaadi palmirasvaga ja tegin taignast plaadile üsna pisikesed pätsikesed üsna suurte vahedega. Esimesele plaadile said kõik segaküpsised ja kolm seesamiküpsist. Läbi ahjuakna sain näha, kuidas juba paari minuti pärast olid pisikestest pätsikestest saanud suured kettad, mis peaaegu kogu plaadi katsid.
Esimese ülalviidatud retsepti puhul oli mul tõsine kahtlus, kuidas nii väikese koguse jahuga nii suur hulk küpsiseid tuleb. Nüüd siis tean, et saladus on kerkimises. Kuigi tõenäoliselt sai mul küpsetuspulbrit ka rohkem kui vaja.
Kümne minuti pärast oli juba head küpsiselõhna tunda aga valmis veel ei paistnud. 16 minutit küpsesid, siis võtsin välja. Küpsised tulid üliõhukesed. Ainult seemnetega tainast, mis oli kõige õhulisem, tulid eriti krõbedad. Plaadilt ära tõstes pudenesid kõik rohkem või vähem laiali. Eks küpsisepuru on ka hea aga lootsin täna päris küpsiseid saada. Panin ülejäänud kaks tainast külmkappi ootama, kuni plaat jahtub ja selle puhastada ning uuesti palmirasvaga määrida saan, et uued küpsised põhja külge kinni ei jääks. Võid sai ilmselt veidi palju selle taignakoguse kohta.
Seesamiseemned ja mustikad sobivad täitsa söödavalt kokku. Melass ei andnud mingit tuntavat maitseefekti. Küpsetatud mustikad on küll head, neid võiks veel tihedamalt olla:) Suvi tuleb meelde nende söömisest. See pudi sobiks ilmselt väga hästi jogurti ja värskete marjadega koos söömiseks. Müsli asemel. Nagu oleks röstinud kaerahelbeid, seesamiseemneid ja mustikaid või sees. Kuhu munad kadusid, sellest ma küll aru ei saa.
Küpsised, mis veel terveks olid jäänud, jäid kausis üksteise külge kinni. Pudistasin kõik puruks.

Ülejäänud taignal lasin pool tundi külmkapis olla. Segasin natuke odrajahu juurde ja tegin kummastki taignast ühe pätsi. Teine teise plaadi otsa igaks juhuks. Küpsesid 175 C juures umbes pool tundi. Välja võttes ei hakanud neid plaadi küljest lahti lükkama, vaid jätsin rätiku alla tahenema igaks juhuks. Need jäid paksemad ja tulid päris head.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar