esmaspäev, 2. mai 2011

Kodu kursus juuni algusest

Taas on algamas uus Harmoonilise kodu kursus:)
Seekord on kursus jagatud kaheks tsükliks, enesearengu ja eluviisi ning otseselt koduga seonduv eraldi. Need moodustavad terviku, kuid soovi korral on võimalik osaleda ka ainult ühel. Kumbki tsükkel kestab 12 nädalat ehk 3 kuud. Mõned vanad peatükid on uueks tervikuks kokku sulatatud ja on lisandunud uusi teemasid.

Esimene tsükkel algab juuni alguses (6. juunil, esmaspäeval). Oma osalemise soovist anna aegsasti (27. maiks, reedeks) märku ivooglaid ät gmail.com.



Kursuse kava on selline:

1. Enesearengu tsükkel: Inimene kodus
1. Tervitus, saame tuttavaks

2. Inimese mõju kodule: Kuidas inimene oma eluga loob ja mõjutab kodu?

3. Kes ma olen ja mida oma eluga peale hakkan? Oma juurte tundmine ja tuleviku loomine

4. Kuidas ennast kasvatada? Kuidas kujundada harjumusi?

5. Rutiinide, rituaalide, traditsioonide loomine ja hoidmine

6. Kuidas märgata rütme elus ja looduses ning elada nendega kooskõlas?

7. Kuidas kasutada aega teadlikult oma elu kujundamiseks? Rutiinide ja harjumuste kasutamine ajakorralduses. Ajaraiskajad ja mida nendega peale hakata

8. Kuidas endaga sõbralikult koos elada ja ennast toetada? Kodu Sinu sees. Sisemine vabadus

9. Kuidas luua mõttemustreid ja käitumisviisi, mis toetaks inim- ja loodussõbraliku maailmanurgakese loomist?

10. Kuidas luua, hoida ja tugevdada harmoonilisi suhteid?

11. Naiselikkus ja loominguline elu

12. Küllus elus





2. Kodu tsükkel: Kodu inimese ümber
1. Tervitus, saame tuttavaks (Kui on osalejad vahetunud. Kui on samad osalejad, siis algab kohe 2. peatükiga)

2. Kodu mõju inimesele: Kuidas kodu mõjutab inimest?

3. Mida kodu selle elanikest räägib? Milline kodu Sind toetab?

4. Sõltumatu majapidamine. Kuidas kodus ja kogukonnas luua ja hoida iseseisvat majapidamist?

5. Korra loomine 1. Selgus enda sees ja ümber

6. Korra loomine 2. Ökoloogiline majapidamine

7. Korra loomine 3. Kuidas luua korda, mis jääb püsima? Korda toetavad harjumused ja rutiinid

8. Pesa loomine. Milline kodune keskkond toetab lapse ja täiskasvanu tervet arengut? Kuidas luua ja hoida hubast ja arengut toetavat pesa?

9. Kuidas leida, luua ja hoida ilu?

10. Lõhnad, helid, vaated, õhk, valgus, materjalid

11. Turvalisus

12. Külalised

13. Loomingulise toiduvalmistamise alused



Peatükkide järjekord võib kursuse jooksul muutuda. Mõned teemad võivad hargneda mitmeks osaks ja mõned kokku sulada.



Selle kursuse jooksul soovin ma uurida kodu loomise ja ise kasvamisega seotud teemasid sügavamalt ja kitsamalt, kuid ühtlasi ka kõrgemalt ja laiemalt, tuua kokku erinevate valdkondade kilde, suuri ja väikeseid, lähemalt ja kaugemalt. Kõik need killud moodustavad terviku ja langevad aja jooksul oma kohale, tõmmates hiljem ligi uusi kilde, mida ei ole kursusel käsitletud.



Kogu kursuse läbivateks teemadeks on loodussõbralik eluviis ja enese kasvu abil oma elu kujundamine. Minu jaoks on see kursus omamoodi ettevalmistus ökokülas elamiseks ja oma talu rajamiseks.



Kursuse korraldus. Kursus toimub maililisti vahendusel. Kord (vahel kaks korda) nädalas saadan osalejatele teksti pikkusega ligikaudu 5-10 lk. Kursuse listis saavad kõik osalejad arutada käsitletavaid teemasid, kirjutada oma kogemustest ja ideedest, esitada küsimusi, jagada retsepte nii toiduks kui kodu- ja enesehoolduseks. Lisaks on võimalik isiklikke küsimusi arutada minuga kirja teel.



Kursus sobib nii neile, kes alles teemaga tutvuvad kui ka esimestel kursustel osalenutele, nii üksikutele kui pereinimestele. Minu hinnangul sobib kursus eelkõige naistele. Mitmetes teemades on juttu ka lastest.



Ma ei luba konkreetseid juhiseid, kuidas oma elu või kodu korraldada. Kursuselt kasu saamiseks on oluline pidevalt kaasa mõelda, noppida välja just see, mis endaga kaasa heliseb ja rakendada vähemalt mõningaid praktilisi samme järjekindlalt, kui ka terve kursuse peale vaid paar tükki välja valida. See eeldab kursuse materjalidega tegelemiseks teadlikult aja eraldamist ja pühendumist. Materjalide maht on üsna suur, kuid ei olegi oluline kõike kohe järjest lõplikult läbi töötada ja ellu rakendada. Loodan, et saate nende materjalide juurde tagasi tulla ka näiteks aasta pärast ja leida midagi uut, mis just siis oluliseks on saanud.



Soovitav on kõrvale või ette lugeda ka varem avaldatud peatükke
Ökoloogiline enesehooldus http://www.kogukonnad.ee/phocadownload/kogukonnad_7.pdf alates lk 8 ja on ka http://looduskodu.blogspot.com/2010/11/harmooniline-kodu-2-ja-okoloogiline.html ja

Psühholoogiline hügieen http://www.kogukonnad.ee/phocadownload/kogukonnad_8.pdf alates lk 6 ja http://looduskodu.blogspot.com/2010/12/psuhholoogiline-hugieen.html.

Need on oluline osa tervikust, kuid kuna need on juba avaldatud, siis sellel kursusel neid eraldi enam ei korda.



Varasema kursuse tagasiside: http://looduskodu.blogspot.com/2010/12/kodu-kursuse-tagasisidet.html



Kursuse osalustasu on vastavalt võimalusele 75-300 EURi/tsükkel (3 kuud) või 25-100 EURi/kuus. Osalustasu maksmise tähtaeg on 31. mai (teisipäev) ja edaspidi osade kaupa tasudes iga kuu keskel. Varasematel kursustel osalenutele, kes võtavad kaasa vähemalt ühe uue osaleja, on sellel kursusel osalemine tasuta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar